Obalamy mity #2
MIT 2: Masło jest zdrowsze niż tłuszcz do smarowania.
Nie zawsze!
Choć kostka prawdziwego masła jest źródłem witaminy A, D i E, jest również źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które przez większość osób są spożywane w nadmiarze. Nie jest to najlepszy wybór dla zdrowia – może wpływać na podwyższenie poziomu cholesterolu i przyczynić się do występowania chorób układu krążenia.
Największym głosem przeciwko spożywaniu margaryny był sposób jej produkcji, podczas której powstawały niebezpieczne dla zdrowia izomery trans kwasów tłuszczowych. Na przestrzeni lat zmienił się jednak sposób przygotowywania tego typów produktów – są one wolne od tłuszczy trans i stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
Który produkt wybrać? Wszystko zależy od Ciebie! Warto zadbać o zbilansowaną dietę i wybierać różnorodne źródła tłuszczu! Do smarowania pieczywa świetnie sprawdzi się również awokado lub serek śmietankowy z dobrym składem!